Skip to main content
TOL

Expertisedagen 2025

Verder bouwen op ons congres

Op 3,10 en 17 oktober 2025 bouwen we verder op het succesvolle TOL-congres. Er staat elke dag een sessie in de voormiddag (9u-12u) en in de namiddag (13u-16u). Eén sessie duurt 3uur (inclusief 30min pauze).

Luch (12u) is altijd inbegrepen in de prijs. Je kan kiezen voor één sessie of meerdere sessies combineren (en geniet van korting).

De sessies gaan door in, en met samenwerking met, HOWEST (achterkant station Brugge).

3 oktober 2025

9u-12u | Problematisch gamen: Theorie en praktijk

Prof. Dr. Ernst Koster
Voor heel wat jongeren gamen een fijne hobby. Soms loopt deze hobby echter uit de hand en zorgt het gamen voor veel problemen. Tijdens deze lezing gaan we in op hoe problematisch gamen tot stand komt en op welke wijze er ingegrepen kan worden.

13u-16u | (Cyber)pesterijen aanpakken: adviezen en kanttekeningen

Docent Gie Deboutte
De impact van (cyber)pesterijen op het leven kinderen, jongeren en volwassenen kan bijzonder groot zijn. Wat is de wenselijke rol van leerkrachten en hulpverleners binnen een integrale aanpak (whole education approach)? Welke adviezen zijn op hun plaats? Welke kansen liggen er? Welke discussiepunten vragen om een antwoord?

10 oktober 2025

9u-12u | Emotieregulatie versterken bij kinderen en jongeren

Prof. Dr. Laura Wante
In deze interactieve lezing wordt toegelicht hoe emotieregulatie bij kinderen en jongeren stap voor stap versterkt kan worden. Naast een helder theoretisch kader, gaat de spreker concreet in op hoe specifieke emotieregulatievaardigheden aangeleerd kunnen worden, en in welke volgorde dit het meest aangewezen is. Deze lezing bouwt verder op de sessie van het TOL-congres in 2024 en biedt een verdiepende blik op het onderwerp.

13u-16u | Boeien! Kinderen en jongeren met autisme motiveren

Kobe Vanroy
Elke dag zit de dag gevuld met heel wat activiteiten. Vaak met dingen die we leuk vinden en graag doen, maar soms met heel wat minder boeiende zaken. En dan duikt weerstand op. Dat is niet anders bij kinderen en jongeren met autisme. Ondanks alle duidelijkheid en voorspelbaarheid die ze bieden, botsen ouders en professionals dan tegen een ‘Nee, ik doe het niet!’. Tijdens deze inspiratielezing krijg je een heldere blik in de verschillende soorten weerstand op basis van de zelfdeterminatietheorie (Deci & Ryan, 2000) en leggen we natuurlijk meteen uit wat dit betekent voor kinderen en jongeren met autisme. Je leert het verschil tussen amotivatie, opstandig en reflectief verzet en hoe dit op een autismevriendelijke manier aangepakt kan worden. Is alles leuk maken wel zo goed? Of maken we activiteiten best makkelijker om weerstand aan te pakken? Welke rol kunnen beloningen spelen? Of blijven we daar beter van weg? Hoe visualiseer je een leerproces zodat weerstand eerder interessant wordt dan irritant…? Deze inspiratielezing is gericht naar professionals in de brede zorg- en onderwijscontext die werken met kinderen en jongeren met autisme vanaf 8 jaar met een (rand)normale begaafdheid. Er wordt geen basiskennis van autistisch denken meer behandeld. Dit is verwachte voorkennis.

17 oktober 2025

9u-12u | De kloof tussen denken en doen bij DCD: van kind naar tiener 

Dr. Amy De Roubaix
De overgang van het lager naar het secundair onderwijs is voor elk kind een uitdaging, maar voor kinderen met Developmental Coordination Disorder (DCD) komt daar vaak nog meer bij kijken. Terwijl de verwachtingen op school en thuis toenemen, doen hun handen en benen nog altijd niet zomaar wat ze willen. In deze workshop bespreken we de verschillende uitdagingen van kinderen met DCD, vooral tussen 10 en 14 jaar. Van het maken van studiekeuzes tot het vergroten van zelfstandigheid, van motorische obstakels tot moeilijkheden met multitasking en de steeds hoger wordende eisen. Aan de hand van ervaringsoefeningen, verhalen en theoretische inzichten leren we begrip te ontwikkelen voor de unieke uitdagingen van deze kinderen en ontdekken we manieren om hen zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens deze belangrijke periode.

13u-16u | ‘S.O.S. TOS’: Ondersteunen van kinderen en adolescenten met een taalontwikkelingsstoornis. 

Docent Eddy Hoste
Kinderen en jongvolwassenen met een hardnekkige taalontwikkelingsstoornis en/of ontwikkelingsdysfasie worden dagelijks geconfronteerd met een heleboel uitdagingen en onbegrip in zowel de schoolse als buitenschoolse omgeving. Deze belemmeringen ondermijnen in sterke mate hun cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling en hun weg naar volwassenheid. In deze lezing gaan we in op belangrijke actuele inzichten en concrete adviezen voor diagnostiek en begeleiding binnen zowel een schoolse als therapeutische context. We bekijken daarnaast ook hoe we hun talenten kunnen inzetten om hen sterker te maken.