Skip to main content

11de TOL congres en 1ste Welzijnsbeurs in BMCC Brugge : 4 oktober 2024

Binnenkort meer informatie!

18 & 25 oktober

Expertisedagen 2023

Xaverianensite Brugge

OPGELET:

NOG MAAR ENKELE PLAATSEN VRIJ!

In navolging van het TOL-congres lanceren we een nieuwe vorming: TOL-expertisedagen.

Tijdens de twee expertisedagen gaan we dieper in op volgende onderwerpen:

 • Faalangst en perfectionisme
 • Motivatie bij niet-gemotiveerde kinderen en jongeren
 • Executieve functies
 • Leermoeilijkheden bij meertaligheid

De TOL-expertisedagen zijn een uitgelezen kans om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen in ons vakgebied. De onderwerpen worden vanuit een praktische invalshoek belicht waar zowel therapeuten als leerkrachten veel van zullen opsteken. Logopedisten, psychologen, psychomotorisch therapeuten, leerkrachten, zorgcoördinatoren, directies, … zijn van harte welkom om deel te nemen.

Programma Expertisedagen 2023

18 oktober

Voormiddag

09u00 - 12u00

De valkuil van perfectionisme: ik wil het niet, dus wil ik het

G. Lefevere, klinisch psycholoog

Perfectionisme en faalangst zijn dicht met elkaar verbonden. De opdracht om niet perfectionistisch of faalangst te zijn, leidt veelal tot… méér perfectionisme en faalangst! Kan het anders? Laat ons proberen..

Namiddag

13u30 - 16u30

Motivatie bij niet gemotiveerde kinderen en jongeren

Dr. E Sulkers, kinderarts, Medisch centrum voor kwaliteit van Leven

Op de namiddag bespreekt Eric verschillende methodieken om een motiverend gesprek te voeren met jongeren. In de oplossingsgerichte methodiek gaan we er vanuit dat iedereen gemotiveerd is. De vraag is alleen: Waarvoor? Om dit duidelijker te krijgen wordt een 3-kolommen gespreksmodel getoond en ook geoefend plenair. Daarnaast licht Eric inzichten toe, vanuit de Motiverende gespreksvoering (Motivational Interviewing). Tot slot zal ook iets verteld worden vanuit het perspectief van het Geweldloos Verzet, een visie die gebruikt kan worden indien de normale dialoog niet voldoende is. De nadruk van de vorming zal liggen op het verkrijgen van praktische handvaten voor de praktijk

25 oktober

Voormiddag

09u00 - 12u00

Groeien in EF. Hoe? Zo!

Dr. D. Baeyens & C. Malfait
Executieve functies hebben een centrale rol in de ontwikkeling van kinderen en jongeren: ze zijn een krachtige voorspeller van de kwaliteit van sociaal- emotioneel functioneren en schools presteren. Ook om veelvoorkomende functiebeperkingen als ADHD, ASS of leerstoornissen te verklaren, wordt in de richting van executieve functies gekeken. Tijdens deze studienamiddag staan we stil bij wat executieve functies precies zijn, hoe we de kwaliteit ervan kunnen nagaan (bijvoorbeeld als onderdeel van een diagnostisch traject), hoe hun ontwikkeling eruit ziet én hoe ouders, onderwijsprofessionals en hulpverleners executieve functies kunnen versterken op dagelijkse basis. Om dit te bereiken wisselen we recente theoretische inzichten en concrete tips steeds met elkaar af.

Namiddag

13u30 - 16u30

Leermoeilijkheden bij meertalige kinderen

Dr. K. Schraeyen

In Vlaanderen spreekt 1 op 4 kinderen thuis een andere taal dan Nederlands. Voor deze kinderen is het niet alleen een uitdaging om de nieuwe taal op school te leren spreken, maar ook om te leren lezen en spellen in die taal. Dit verloopt niet altijd even vlot voor alle kinderen. Als diagnosticus sta je voor de moeilijke taak om te bepalen of eventuele lees- en spellingproblemen te wijten zijn aan een leerstoornis of aan onvoldoende taalvaardigheid in het Nederlands.

Op basis van recente wetenschappelijke inzichten trachten we tijdens deze sessie een antwoord te formuleren op enkele belangrijke vragen, zoals: Welke extra uitdagingen ondervinden zij met het oog op een goede start in het formeel onderwijs? Verschilt het profiel van meertalige kinderen met dyslexie van het profiel van eentalige kinderen? Hoe kunnen we een leerstoornis in een meertalige context correct onderkennen met het oog op een optimale behandeling?

Tarieven

EARLY BIRD

t.e.m. 2 juli 2023
 • Dag: €95 (lunch inbegrepen)
 • Twee dagen: €160 (lunch inbegrepen)
 • Halve dag: €60
 • Inschrijven vanaf 10 personen: 10% korting

NORMAAL TICKET

vanaf 3 juli 2023
 • Dag: €110 (lunch inbegrepen)
 • Twee dagen: €180 (lunch inbegrepen)
 • Halve dag: €75
 • Inschrijven vanaf 10 personen: 10% korting

Locatie

Bestelformulier voor een groep aanvragen

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Presentaties 10de Tol Congres 2022

Op zoek naar de presentaties van het 10de Tol Congres van 7 oktober 2022? Stuur ons een e-mail en ontvang de downloadlink!