Wij bestaan in 2021 30jaar

Na hun afstuderen hadden Bernard Van Steenkiste en Pol De Meyere een eigen privépraktijk als respectievelijk psycholoog en logopedist. Gezien beiden in hun praktijk werkzaam waren met kinderen met leerstoornissen en hiervoor frequent op elkaars expertise beroep deden ontstond bij hen de gedachte om een gezamenlijke, multidisciplinaire dienst op te richten. Samen met Peter De Vilder, psychomotorisch therapeut, kon na een jaar brainstormen en voorbereiden op 2 april 1991 de TOL van start gaan.

De officiële opening van de TOL vond plaats in aanwezigheid van toenmalig Minister van Onderwijs Daniël Coens. Deze opening viel samen met het begin van het nieuwe schooljaar 1991-1992. De vier lokalen waarmee er aanvankelijk was gestart bleken vrij vlug te klein. In 1993 werd een eigen gebouw aangekocht en ingericht. Dit is de plaats waar nu de TOL is gehuisvest.

Het team van twee coördinatoren (Peter De Vilder verliet de dienst in 2011) groeide vlug uit tot een multidisciplinair team met 12 teamleden.

Ondertussen is de TOL gekend in Vlaanderen als een gespecialiseerde dienst voor onderzoek en behandeling van kinderen en volwassenen met Taal-, Ontwikkelings- en Leerstoornissen.